درباره ما
بنیانگذار و سرپرست پروژه اقوام ایرانی دکتر سهیلا میرشمس شهشهانی، انسان شناس و استاد دانشگاه شهید بهشتی می باشد. ایشان، مدیر مسئول مجله انسان شناسی خاورمیانه به زبان انگلیسی، و مجله فرهنگ و انسان به زبان فارسی، و همچنین پایه گذار و مدیر کمیسیون انسان شناسی خاورمیانه در مجمع بین المللی علوم انسان شناسی و قوم شناسی است. دکتر شهشهانی تحصیلات عالی خود را در دوره کارشناسی رشته فلسفه از دانشگاه کالیفرنیا، برکلی آغاز کرده و مدرک کارشناسی ارشد و دکتری را در رشته انسان شناسی از دانشگاه نیوسکول در نیویورک دریافت نموده است. ایشان نویسنده کتاب های چهار فصل آفتاب، زندگی روزمره زنان اسکان یافته ممسنی، تاریخچه پوشش سر در ایران، میمند یک سرا و کتاب های بدن وسیله ارتباط و شهرهای زیارتی و نویسنده مقالات بسیاری به فارسی و انگلیسی است. آخرین کتاب وی نیز لباس دوره قاجار است که مصور و به زبان فارسی منتشر شده است.
هدف پروژه اقوام ایرانی که از سال 1380 تحت مدیریت و نظارت ایشان شروع به فعالیت نموده است، گردآوری اطلاعات مربوط به اقوام مختلف ایران است، چنانچه در مجموعه روابط انسانی؛ (human relations area files) که در آن اطلاعات مربوط به اقوام مختلف جهان ثبت شده است، کمبود عظیم و اساسی درباره اطلاعات اقوام مختلف ایرانی وجود دارد. این پروژه حاصل سال ها تحقیقات علمی دکتر شهشهانی، سفرهای مکرر، گردآوری اطلاعات و دانش بومی، استخراج و نگارش داده ها از منابع کتابخانه ای و همچنین، حاصل همکاری ایشان در بازه های زمانی مختلف با دفتر پژوهش های فرهنگی، دانشگاه شهید بهشتی و نیز جمعی از دانشجویان رشته های جامعه شناسی، انسان شناسی، باستان شناسی، تاریخ، ادبیات و جغرافیا می باشد. هدف از تاسیس وبسایت اقوام ایرانی، ارائه این اطلاعات غنی مکتوب و مجموعه عکس های شخصی ایشان در یک چارچوب منظم و همچنین ارائه نقشه اقوام ایران می باشد. دکتر شهشهانی طی چندین سال مطالعه و گردآوری اطلاعات از اطلس عشایر ایران، نقشه رودها و کوه های ایران و نقشه های مختلف از اقوام که پیش از این چاپ شده بود (یا به سفارش ایشان انجام شد)، “نقشه اقوام ایران” را به استناد بند 5 ماده 2 قانون حمایت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان تحت شماره 10964 در تاریخ بیستم شهریور ماه 1396 به ثبت رساندند.
شایان ذکر است که این وبسایت طی سالها از همکاری افراد مختلف بهره برده است. گردآوری اطلاعات و دانش بومی و شفاهی از قومیت های مختلف، از طریق سفرهای مکرر و همچنین آشنایی و ارتباط و همراهی خانواده ها و افراد مختلف صورت گرفته است که در این مجال به اسامی آنها اشاره و از آنان قدردانی میشود: آذربایجان: خانم ثریا غنی نژاد و خانم جواهر افسر؛ بوشهر: خانواده ظریف؛ ترکمن صحرا: خانواده های گرگانلی دوجی، پران دوجی، غراوی، شرقی؛ سیستان و بلوچستان: خانواده های یوسف شهرکی مقدم، صالح زهی و حسین زهی؛ کردستان: خانواده های حسن پور و سعدی؛ کویر طرود: خانواده احمدی؛ گیلان: خانواده های مقصودی و محمدی؛ گناباد: خانواده طالبیان؛ ممسنی: خانواده های کیانی، شریفی و حیاتی؛ همدان: خانواده های حلیمی و اسلامبولچی.
طراحی لوگو اقوام ایرانی نیز توسط دکتر محمدحسین حلیمی چهره ماندگار هنر صورت گرفته است.