افغانستانی، هنر، فیلم مستند
اقوام مهاجر، افغانستانی، هنر، فیلم مستند، “رو به جایی دور”
نام کارگردان: مهرداد اسکویی
زبان: فارسی
زیرنویس: دارد
زمان: 35/17
موضوع : آموزش زنی ایرانی به کودکان جنگ زده افغان
فیلم در ابتدا با صدای موسیقی افغانی شروع می شود و بعد با صدای اسلحه و مهمات و انفجاری که روی تصاویر کودکان دانش آموز بهت زده و غمگین و گریان و نقاشی هایشان آمده است ادامه می یابد. رابطه جنگ و خاطرات کودکان مثلاً از کشته شدن معلم مانتو پوش زن توسط طالبان و گرسنگی و …روایت می شود.
در خلال فیلم متوجه می شویم که بچه ها در ایران هستند و در مدرسه ای به صف ایستاده و سرودی در رابطه با افغانستان و سپس ایران می خوانند. در کلاس بچه ها از تفاوت های برگزار کردن نوروز در میان اقوام متفاوت افغانستان سخن می گویند، مثل چیدن هفت سین و قرار دادن سبزه یا ماهی در سفره هفت سین در میان پشتوها، ازبک ها و تفاوت آن با تاجیک ها و ایرانیان. از گفته های معلم، عشقش به کودکان و تعلیم آنها و بی عدالتی و محروم شدن بچه ها از تحصیل را درک می کنیم. در مکانی متوجه جنگ بچه ها می شویم که با هم در نزاع هستند که معلم به جدا کردن آنها می شتابد و در می یابد این نزاع ریشۀ قومی دارد و سپس آنها را به آشتی وادار می کند. معلم از سختی های کار می گوید و به آنها روحیه می دهد چرا که روحیه شان فرو پاشیده، خسته هستند و دل نازک. بچه ها انشاء می خوانند و از درونیاتشان آگاه می شویم. معلم با بچه ها می گوید و از غریبی خود مثل آنها سخن می گوید که به دور از بچه های خود است که به غرب مهاجرت کرده اند. در آخر مراسم سمنوپزی مخصوص نوروز در افغانستان برگزار می شود و بچه ها به شادی می پردازند که با موسیقی این مناسک هم آشنا می شویم. موسیقی تیتراژ هم موسیقی افغانی است که بر غربت این مهاجران تاکید دارد. در مجموع فیلم با تمهیدات هوشمندانه ای همراه است و از نقاشی و انشای کودکان به روحیات و درون آنها و اثرات جنگ و نزاع های قومی و ویرانی کشورشان بر آنها پی می بریم.
اقوام مهاجر، افغانستانی، هنر، فیلم مستند، “هرکجا بروم آسمان مال من است”
نام کارگردان: مهدی جعفری
زبان: فارسی
زیرنویس: انگلیسی
زمان: 10/19
سال: 2006
موضوع: کودکان مهاجر افغان در ایران و آرزوهایشان
فیلمی خوش ساخت و بدون کمترین ضعف تکنیکی می باشد که دربارۀ پناهندگان و مهاجران افغانی است. کارگردان با مصاحبه با کودکان پناهنده افغانستان در ایران و قرار دادن نماهای نقاشی شن بر روی شیشه و صحنه های جنگ و با طرح سوالاتی در مورد شغل آینده یا اینکه خود را ایرانی می دانند یا افغانی به روانکاوی و جامعه شناختی اوضاع و احوال کودکان افغان مهاجر در ایران می پردازد.
اقوام مهاجر، افغانستانی، هنر، فیلم مستند، “گیسوی آشفته من”
نام کارگردان: ماجد سینی
زبان: فارسی
زیرنویس : انگلیسی و فارسی
زمان: 22 دقیقه
موضوع: زنان ایرانی مزدوج با افغانی ها و مهاجرت به افغانستان
فیلمی با بار عاطفی و اثرگذاری بالاست و فیلمساز به خوبی وارد محیط شده است. محیطی که صحبت کردن مردی غریبه با زنی نامحرم از کارهای ممنوع می باشد و این جسارت را در محیطی ناامن به خرج داده است و از حس مشترک هموطن بودن با زن های ایرانی که با شوهرانی افغانی در ایران ازدواج کرده اند و مجبور به ترک ایران زندگی در شرایط سخت با افغانی مردی در افغانستان شده اند. تصاویر و گفته های زنان بسیار تکان دهنده است. بیشتر زنان، خانواده هایشان روستایی و کم درآمد بوده و بخاطر مقدار کمی پول به ازدواج با مهاجری افغانی در سنین پایین تن داده اند.
اقوام مهاجر، افغانستانی، هنر، فیلم مستند، “چادر کاغذی”
نام کارگردان: ماجدینی
زبان: فارسی
زیرنویس: انگلیسی و فارسی
زمان: 20/16
موضوع: زندگی مهاجرین جنگ زده افغانستان در کشورخود و زاغه نشینی